Wie wij zijn

Wij zijn ForWork, een regionaal uitzendbureau opererend vanuit Eindhoven, Breda en Nijmegen. Zoek jij een baan binnen de zorg, logistiek, of office? Dan ben je bij ons op het juiste adres! Wij gaan tot het uiterste om jou je droombaan te bezorgen.
Inloggen
Blogs

Wat verandert er door de cao-wijzigingen voor jou als uitzendkracht?


Sinds 25 november 2021 is er een akkoord voor de nieuwe CAO voor uitzendkrachten. De nieuwe richtlijnen gaan in per 1 januari 2022 en lopen tot en met 2 januari 2023. Dit heeft onder andere gevolgen voor jouw pensioen en hoelang je in een bepaalde fase blijft werken. Wat de veranderingen precies voor jou als uitzendkracht inhouden lees je hier. 

Wijziging wachttijd pensioen  
Voorheen had je als uitzendkracht recht op pensioen vanaf 26 gewerkte weken. Door veranderingen in de cao is deze periode verkort naar 8 weken. Voor jou als uitzendkracht is dat natuurlijk super fijn en kan je eerder beginnen met sparen voor de toekomst. Als flexmedewerker ben je aangesloten bij StiPP. Dit is de pensioenregeling voor uitzendkrachten en gedetacheerden. Wil je meer inhoudelijke informatie over de pensioenregeling? Dat vind je hier

Verkorting Fase A / 1 en 2
Voorheen zat je als uitzendkracht 78 weken in fase A. Dit is aangepast naar 52 weken. Wat houdt dat precies voor jou in? Je komt hierdoor sneller in fase B terecht, wat betekent dat je sneller meer vastigheid krijgt. Als je in fase B terecht komt krijg je een contract voor bepaalde tijd aangeboden. Zodra je in fase B terecht komt veranderen er een aantal zaken. Zo krijg je recht op inlenersbeloning en krijg je in geval van ziekte een gedeeltelijke doorbetaling van jouw loon (90%). Ook moet het uitzendbureau op zoek naar een passend alternatief mocht het werk bij jouw opdracht gever ineens ophouden. Omdat je in fase B te maken krijgt met een contract voor bepaalde tijd, is er vanuit beide partijen sprake van een opzegtermijn. Ook heb je recht op deelname aan de pensioen plusregeling. Meer over de plusregeling lees je hier

Verkorting fase B / 3
Fase B duurde voorheen 4 jaar, maar is nu teruggeschroefd naar een duur van 3 jaar. In deze periode van 3 jaar mag je maximaal 6 contracten krijgen aangeboden vanuit het uitzendbureau. Als uitzendkracht is dat voordelig, want je komt hierdoor sneller in fase C terecht. Dat wil zeggen dat je sneller recht hebt op een vast contract voor onbepaalde tijd. In fase C krijg je als je ziek bent een volledige loondoorbetaling. Ook ben je vanaf nu verplicht om deel te nemen aan de pensioen plusregeling. 

Inlenersbeloning
Vanaf nu worden flexmedewerkers ook meegenomen in twee nieuwe zaken binnen de inlenersbeloning. De inlenersbeloning zorgt ervoor dat flexkrachten recht hebben op dezelfde regeling als vaste medewerkers. Vanaf nu hebben uitzendkrachten ook recht op het volgende:
•    Thuiswerkvergoeding
Als medewerkers die vast in dienst zijn bij een bedrijf recht hebben op een thuiswerkvergoeding door bijvoorbeeld de coronacrisis, dan hebben flexkrachten hier ook recht op. 
•    Eenmalige uitkeringen 
Als vaste krachten een eenmalige uitkering krijgen die is bepaald in het cao, dan krijgen uitzendkrachten deze ook. Bijvoorbeeld de zorgbonus. Wanneer in de CAO VVT is bepaald dat zorgprofessionals een zorgbonus krijgen, dan geldt dit ook voor zorgprofessionals die op uitzendbasis werken.  

Langere WW-uitkering 
Met het ingaan van de nieuwe cao heb je als flexkracht langer recht op een WW-uitkering dan voorheen. Voor de veranderingen had je recht op 24 maanden WW. Door de nieuwe cao is dit aangepast naar 38 maanden. 

Mocht je vragen hebben over de veranderingen en de impact op jouw contract, neem dan gerust contact met ons op. 
 

Recente artikelen

Blogs
Seline werkt ondertussen al ruim een jaar bij ForWork Eindhoven. Ze werkt...
16-04-2024
Blogs
Lucas is altijd vrolijk en vriendelijk! Deze supersociale jongeman haalt veel...
30-01-2024
Blogs
Rob werkt sinds februari 2023 via ForWork bij KMWE als Warehouse Operator....
2-11-2023
ForWork gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.