Wie wij zijn

Wij zijn ForWork, een regionaal uitzendbureau opererend vanuit Eindhoven, Breda en Nijmegen. Zoek jij een baan binnen de zorg, logistiek, of office? Dan ben je bij ons op het juiste adres! Wij gaan tot het uiterste om jou je droombaan te bezorgen.
Inloggen
Blogs

9 no-go's voor een sollicitatiegesprek




Tijdens een sollicitatiegesprek wil je zo goed mogelijk uit de verf komen. We komen regelmatig situaties tegen bij kandidaten die ons beeld negatief kunnen beïnvloeden. Wil je een goede indruk achterlaten? Vermijd dan deze 9 no-go’s. 

Er onverzorgd uitzien 
Als je op een sollicitatiegesprek komt, is het belangrijk dat je er verzorgd uitziet. De kleding die je tijdens het gesprek draagt, laat een belangrijke indruk achter. Zorg er dus voor dat je geen ongepaste kleding draagt zoals een trainingsbroek, te korte kleding of iets informeels. Het is natuurlijk afhankelijk van de functie waarop je solliciteert hoe formeel gekleed je moet gaan. Als je voor een functie als logistiek medewerker gaat, hoef je niet in een driedelig pak te komen. 

Slechte lichaamshygiëne 
Niemand houdt van slechte geurtjes. Zorg dat je fris en verzorgd de deur uitgaat. Ben je bang dat je door ze zenuwen gaat zweten onderweg? Doe dan voor de zekerheid deo of een luchtje in je tas. Dan kan je deze vlak voor het gesprek nog gebruiken mocht dat nodig zijn. 

Niet goed voorbereid zijn
Als je goed voorbereid bent, laat je een geïnteresseerde indruk achter. Hoe je ervoor kan zorgen dat je goed voorbereid overkomt? Check altijd de website van de organisatie. Neem ook de functie goed door, zodat je weet wat deze inhoudt. 

Te laat komen 
Als je te laat komt op een sollicitatiegesprek laat je meteen een slechte indruk achter. Het kan natuurlijk zijn dat er onderweg iets gebeurd waar je echt niets aan kunt doen. Verontschuldig je dan altijd! Dat is wel zo netjes voor degene die op je heeft gewacht. Om te voorkomen dat je te laat komt, is het slim om de route vooraf op te zoeken. Ook is het handig om te kijken waar je in de buurt kan parkeren. Reis je met het openbaar vervoer? Neem dan een bus of trein eerder zodat je wat speling hebt als er vertraging is. 

Telefoon aan laten staan
Zorg dat je tijdens een gesprek niet gestoord wordt. Zet daarom altijd je telefoon op stil of op vliegtuigmodus. Zo kan je het gesprek ongestoord voeren. 

Niet doorvragen 
In een sollicitatiegesprek wordt er veel aan je gevraagd. Zo willen we weten wie je bent, wat je zoekt en wat je kan. Niet doorvragen wordt door ons ook gezien als een no-go. Wanneer je vragen stelt over de opdrachtgever, de functie of andere relevante zaken, komt dit geïnteresseerd over. Bedenk voor je het gesprek in gaat alvast een paar dingen die je zou kunnen vragen of die je beantwoord wilt hebben.  

Gelijk vragen wat het schuift 
We kunnen ons voorstellen dat je erg benieuwd bent wat je met de functie kan verdienen. Toch is het vragen naar het salaris niet iets wat je meteen moet doen. Een mooi moment om hierover te beginnen is tijdens een tweede gesprek. Je bent dan al iets verder in het proces. Als je te vroeg over het salaris begint, kan het overkomen alsof de rest van de baan je weinig interesseert en het vooral om het salaris draait. 

Onbeschoft taalgebruik 
Onbeschoft taalgebruik tijdens een sollicitatiegesprek is een echte dooddoener. Uiteraard kan je jouw woordkeuze aanpassen op jouw gesprekspartner. Als je voelt dat jouw gesprekspartner wat losser is, kan je het gesprek daar natuurlijk op aanpassen. Schelden staat nooit goed. Niet doen dus! 

Zelf niet weten wat je komt brengen
Als je op sollicitatiegesprek komt, willen we graag weten wat je komt brengen. We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om te formuleren waarom jij geschikt bent voor een functie. Denk voor het gesprek vast na waarom we jou zouden moeten inzetten en wat jouw sterke punten zijn. Mocht je hier moeite mee hebben, vraag mensen in jouw omgeving dan om hulp om deze punten te beschrijven.

Oude werkgevers afkraken
Het kan zijn dat je niet op fijne voet bent weggegaan bij een vorige werkgever. Als er wordt gevraagd waarom je weg bent bij dat bedrijf, mag je best eerlijk zijn. Let wel op dat je een oud werkgever niet zwart gaat maken. Dit wekt de illusie dat je dit in de toekomst misschien ook wel bij andere werkgevers gaat doen als iets je niet bevalt. Houd het netjes. 

Vermijd deze no-go’s om je sollicitatiegesprek tot een succes te maken. Zoek je nog een baan? Bekijk dan eens onze vacatures

Recente artikelen

Blogs
Ilse kwam een aantal maanden geleden ForWork binnengewandeld alsof ze nooit...
30-04-2024
Blogs
Seline werkt ondertussen al ruim een jaar bij ForWork Eindhoven. Ze werkt...
16-04-2024
Blogs
Lucas is altijd vrolijk en vriendelijk! Deze supersociale jongeman haalt veel...
30-01-2024
ForWork gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.